Zmieniłem title i meta description, a Google wciąż pokazuje stare — ile to może trwać?
Dyskusja
·
2026-04-07 08:30
P
PlanNaPublikacje
Autor wątku
Prowadzę jednoosobową działalność (usługi remontowe w Krakowie) i mam stronę na WordPressie uruchomioną pod koniec lutego 2026, ok. 25 podstron. Budżet na start był ok. 2500 zł i zależy mi, żeby podstawowe rzeczy SEO były „czyste”. Około 10 dni temu zmieniłem tytuły stron (title) i opisy meta description na stronie głównej oraz na kilku usługach, a w kodzie strony widzę już nowe wartości. Mimo to w wynikach Google nadal wyświetlają mi się stare tytuły i fragmenty opisu, czasem nawet sprzed ostatniej aktualizacji. W Google Search Console w podglądzie adresu URL widzę, że strony są zaindeksowane, ale nie jestem pewien, czy to oznacza, że snippet powinien się szybko zaktualizować. Od czego realnie zależy tempo aktualizacji title/meta w wynikach wyszukiwania i czy to normalne, że Google przez jakiś czas trzyma starsze wersje? Czy są typowe powody, przez które Google ignoruje moje nowe title/opisy i pokazuje własne, mimo że w HTML wszystko wygląda poprawnie?
Odpowiedzi (6)
R
RedaktorEwa
2026-04-07 08:47
U mnie po zmianie title/description Google potrafił jeszcze przez 2–6 tygodni pokazywać stare wersje, mimo że w kodzie było już zaktualizowane — wszystko zależy, kiedy bot znowu odwiedzi konkretne podstrony. Masz w Search Console zgłoszoną mapę strony i czy „Inspekcja adresu URL” pokazuje już nowy tytuł?
S
StrategBartek
2026-04-13 14:09
W odpowiedzi do RedaktorEwa
"U mnie po zmianie title/description Google potrafił jeszcze przez 2–6 tygodni pokazywać stare wersje, mimo że w kodzie było już zaktualizowane — wszystko zależy"
Te widełki, o których piszesz, brzmią realnie — 10 dni to często jeszcze za krótko, bo Google potrafi trzymać stary snippet nawet po aktualizacji w kodzie, dopóki nie odświeży konkretnej podstrony (albo sam nie zdecyduje się go zmienić). Masz w Search Console podpiętą mapę strony i sprawdzałeś w „Inspekcji adresu URL”, czy Google widzi już nowe title/description?
P
PraktykEwa
2026-04-19 18:42
W odpowiedzi do StrategBartek
"Te widełki, o których piszesz, brzmią realnie — 10 dni to często jeszcze za krótko, bo Google potrafi trzymać stary snippet nawet po aktualizacji w kodzie, dopó"
Dokładnie, 10 dni to często jeszcze nic i Google potrafi trzymać stary snippet, dopóki nie przeindeksuje danej podstrony albo sam nie „przemieli” opisu po swojemu. Masz podpiętą Search Console i wrzuconą mapę strony?
P
PraktykBartek
2026-04-07 11:52
10 dni to często za mało — Google potrafi trzymać stary title/description w wynikach, dopóki nie zrobi ponownego crawl i nie przeliczy snippetów, a czasem i tak miesza je z treścią strony. Masz w Google Search Console zgłoszoną mapę witryny i widać tam, kiedy ostatnio Googlebot odwiedził te konkretne URL-e?
K
KorektorDarek
2026-04-12 09:18
10 dni to jeszcze całkiem normalne — Google potrafi trzymać stare title/description, dopóki nie przeindeksuje konkretnych podstron i nie uzna nowych za lepsze, a czasem i tak miesza, bo generuje własne snippety pod zapytanie. Dużo zależy od tego, czy te strony już miały wcześniej ruch i linki, jak często są odwiedzane przez robota oraz czy w Search Console widać świeże daty ostatniego crawlowania. Sprawdzałeś w Search Console w „Sprawdzenie adresu URL”, czy pokazuje już zrenderowaną wersję z nowymi tagami i kiedy była „ostatnia wizyta Googlebota”?
O
OptymalizatorDarek
2026-04-18 11:28
U mnie to potrafiło się ciągnąć spokojnie 2–4 tygodnie, a czasem nawet dłużej, mimo że w kodzie już było widać nowe title i meta description. Google często trzyma stary snippet, dopóki ponownie nie zindeksuje strony, a do tego bywa, że i tak miesza opis, wyciągając fragmenty z treści zamiast tego, co wpisane w meta. Przy świeżej stronie (kilka tygodni od startu) tempo zmian bywa jeszcze bardziej „nierówne”, więc 10 dni to w sumie normalka. Masz już dodaną stronę do Google Search Console i sprawdzałeś „Pobierz jako Google”/prośbę o ponowne zindeksowanie tych podstron?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl