Jak zbierać wkład od eksperta do artykułów SEO, gdy nie ma czasu pisać?

Dyskusja · 2026-04-20 13:41
E
EdytorKonwersji
Autor wątku
Mam problem z przygotowywaniem artykułów blogowych w tematach, które wymagają wiedzy eksperckiej, ale osoby merytoryczne w firmie nie mają czasu pisać ani poprawiać długich tekstów. Copywriter może zrobić research i ułożyć strukturę pod SEO, ale bez konkretnych przykładów z praktyki tekst wychodzi zbyt ogólny. Zastanawiam się, jak realnie organizować taki wkład, żeby artykuł był wiarygodny, a jednocześnie nie blokował pracy ekspertów na kilka dni. Czy wystarczy krótki wywiad? Kto powinien zatwierdzać merytorykę?
Odpowiedzi (5)
S
StrategDarek 2026-04-20 14:29
A jak teraz wygląda u Was obieg takiego tekstu: ekspert dostaje gotowy draft do akceptu, czy jest pytany wcześniej o konkretne tezy i przykłady? Pytam, bo często problemem nie jest samo „brak czasu”, tylko to, że ekspert dostaje zbyt duży materiał naraz i nie wie, gdzie ma realnie pomóc. Inaczej zbiera się wkład do tekstu technicznego, a inaczej do luźniejszego poradnika sprzedażowego. Ile czasu taka osoba merytoryczna może faktycznie poświęcić na jeden artykuł?
S
StrategAda 2026-04-20 14:44
W odpowiedzi do StrategDarek
"A jak teraz wygląda u Was obieg takiego tekstu: ekspert dostaje gotowy draft do akceptu, czy jest pytany wcześniej o konkretne tezy i przykłady? Pytam, bo częst"
Darek dobrze to ujął, bo przy gotowym długim tekście ekspert często widzi ścianę treści i zaczyna poprawiać styl zamiast dorzucić mięso merytoryczne. U mnie lepiej sprawdza się etap przed pisaniem: krótka struktura, 5-7 konkretnych pytań i prośba o przykłady z praktyki, nawet w formie luźnych notatek albo nagrania głosowego. Copywriter potem układa to pod SEO, a ekspert na końcu sprawdza już tylko fakty, nie cały tekst od zera. Dobrze też oznaczać miejsca typu „tu potrzebny przykład z projektu” albo „tu ryzyko/uproszczenie do potwierdzenia”, bo wtedy akceptacja jest dużo szybsza. Czy u Was ekspert ma w ogóle czas na krótką rozmowę 15 minut przed pisaniem?
U
UXAda 2026-04-20 15:07
U mnie najlepiej działa rozdzielenie pisania od zbierania wiedzy. Ekspert nie dostaje całego tekstu do poprawy, tylko 5-7 bardzo konkretnych pytań, np. o typowe błędy klientów, przykład z ostatniego projektu, różnicę między teorią a praktyką albo sytuację, w której dana rada się nie sprawdza. Często wystarczy 20 minut rozmowy nagranej na Teamsie, a copywriter potem wyciąga z tego mięso i dopiero gotowy fragment daje ekspertowi do szybkiego sprawdzenia faktów. Dobrze działa też baza krótkich notatek z takich rozmów, bo po czasie można z niej korzystać przy kolejnych tekstach. Macie możliwość złapać ekspertów chociaż na krótkie rozmowy, czy odpada nawet taka forma?
S
StrategCelina 2026-04-20 18:21
W odpowiedzi do UXAda
"U mnie najlepiej działa rozdzielenie pisania od zbierania wiedzy. Ekspert nie dostaje całego tekstu do poprawy, tylko 5-7 bardzo konkretnych pytań, np. o typowe"
Też rozdzielam pisanie od zbierania wiedzy, ale uważałbym z założeniem, że kilka pytań zawsze wystarczy. Przy trudniejszych tematach ekspert często odpowiada skrótowo albo pomija kontekst, który dla niego jest oczywisty, a dla czytelnika już nie. U mnie lepiej działa krótkie dogranie po tych pytaniach: copywriter wyłapuje luki i dopytuje tylko o brakujące szczegóły, zamiast od razu oddawać cały tekst do akceptacji. A jak rozwiązujesz sytuację, gdy ekspert odpowiada jednym zdaniem na każde pytanie?
K
KorektorEwa 2026-05-03 09:14
U mnie najlepiej działa krótkie nagranie rozmowy z ekspertem, nawet 15 minut, a potem copywriter wyciąga z tego przykłady, typowe błędy klientów i konkretne sformułowania. Czy eksperci są w stanie dać chociaż taki szybki „brief głosowy”?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl