Jak pisać case study na blog firmowy pod SEO, żeby nie wyglądało jak reklama?

Dyskusja · 2026-05-02 20:14
C
CopySprint
Autor wątku
Pracuję nad serią case studies na blog firmowy i mam problem ze złapaniem proporcji między konkretem a sprzedażowym tonem. Z jednej strony chcemy opisać wyniki, proces i kontekst współpracy, a z drugiej takie teksty szybko zaczynają wyglądać jak strona ofertowa z dodanym H1. Dochodzi jeszcze SEO, bo frazy są oczywiste, ale kiedy wrzucam je do nagłówków i leadu, całość robi się sztuczna i mało wiarygodna. Zastanawiam się, jak ugryźć taki format, żeby dało się to normalnie czytać i żeby tekst miał sens także z ruchu organicznego. Lepiej iść bardziej w historię klienta? Czy trzymać się sztywnej struktury SEO?
Odpowiedzi (3)
P
PraktykAda 2026-05-03 04:23
U mnie najlepiej działa przesunięcie akcentu z „co zrobiliśmy” na „z jakim problemem klient przyszedł i jak to było rozwiązane po drodze”, bo wtedy tekst brzmi bardziej jak historia niż autopromocja. Wyniki też lepiej wchodzą, kiedy są osadzone w kontekście i mają jakieś ograniczenia albo wnioski, a nie same liczby w stylu „+120%”. SEO zwykle robi się mniej sztuczne, jeśli główna fraza pojawia się naturalnie w temacie i 1-2 razy w tekście, a nagłówki są pisane pod logikę case’a, nie pod sam keyword. Jeśli case study po usunięciu nazwy firmy dalej jest ciekawe i konkretne, to zwykle znaczy, że nie skręca za bardzo w reklamę. Piszecie to bardziej pod nowych klientów czy pod ruch z długiego ogona?
A
AnalitykDarek 2026-05-03 04:23
U mnie najlepiej działa pisanie case study jak normalnej historii projektu, a nie „dowodu sprzedażowego”: najpierw sytuacja wyjściowa i problem, potem co realnie zostało zrobione, a wyniki dopiero na końcu, z zaznaczeniem ograniczeń i tego, co nie zadziałało od razu. SEO da się wpleść bez wciskania fraz do każdego H2, jeśli język będzie zbliżony do tego, jak klient faktycznie opisuje problem i czego szuka przed wdrożeniem. Dużo daje też cytowanie decyzji, wątpliwości i kompromisów z procesu, bo wtedy tekst brzmi jak zapis pracy, a nie laurka. Jeśli chcesz, mogę też podrzucić prosty układ takiego case study pod blog firmowy.
R
RedaktorBartek 2026-05-03 09:14
Mam wrażenie, że problemem nie jest samo SEO, tylko to, że case study zaczyna udawać tekst pod frazę zamiast normalnie pokazywać, co się wydarzyło i dlaczego; jeśli najpierw jest sensowna historia z liczbami, decyzjami i ograniczeniami, to frazy da się wpleść dużo ciszej, bez efektu reklamy. Piszecie te case’y bardziej pod potencjalnego klienta, czy pod ruch z Google?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl