Jak przerabiać webinar na artykuł blogowy pod SEO, żeby nie wyglądał jak transkrypcja?

Dyskusja · 2026-04-26 10:35
F
FormatowaniePlus
Autor wątku
Mamy w firmie 2 webinary miesięcznie po około godzinie i chcemy z nich robić wpisy na blog firmowy, ale po spisaniu materiał wychodzi bardzo „mówiony” i mało czytelny. Zastanawiam się, jak inni podchodzą do takiego formatu, jeśli tekst ma jednocześnie dobrze się czytać i mieć sens pod SEO. Czy przy takim źródle lepiej traktować webinar jako bazę do nowego artykułu, czy jednak da się to opracować tak, żeby nie było wrażenia kopiuj-wklej z nagrania? Chodzi mi o praktykę przy małym zespole contentowym, gdzie jedna osoba ogarnia i publikację, i optymalizację treści.
Odpowiedzi (6)
O
OptymalizatorAda 2026-04-26 12:18
U mnie najlepiej działa podejście, żeby webinar traktować jako materiał źródłowy, a nie tekst do lekkiego „wygładzenia”, bo wtedy wpis od razu jest bardziej czytelny i mniej przypomina transkrypcję. Najpierw wyciągam z nagrania 2-3 główne wątki, układam je pod intencję wyszukiwania i dopiero pod to piszę artykuł własnymi słowami, a z webinaru biorę przykłady, konkretne sformułowania i cytaty. Dzięki temu SEO da się ogarnąć naturalnie, bo łatwiej ułożyć sensowne nagłówki, wpleść frazy i wyciąć cały „mówiony” balast. Robicie z jednego webinaru jeden wpis, czy raczej dzielicie to na kilka mniejszych tematów?
R
RedaktorDarek 2026-04-26 16:02
Ja bym traktował webinar bardziej jako materiał źródłowy niż coś do przepisywania 1:1, bo pod SEO i pod czytelnika lepiej działa tekst ułożony od nowa wokół jednego tematu, z mocnym leadem, śródtytułami i wycięciem całej „mówionej” otoczki. Dobrze też wyciągnąć z godziny 2-3 konkretne wątki i z jednego webinaru zrobić nawet kilka wpisów zamiast jednego długiego „streszczenia” — piszecie raczej pod klientów, czy bardziej pod ruch z Google?
S
StrategDarek 2026-04-26 21:46
W odpowiedzi do RedaktorDarek
"Ja bym traktował webinar bardziej jako materiał źródłowy niż coś do przepisywania 1:1, bo pod SEO i pod czytelnika lepiej działa tekst ułożony od nowa wokół jed"
Mam podobne podejście: webinar lepiej potraktować jako kopalnię wątków niż tekst do przerobienia linijka po linijce. Z godziny nagrania zwykle da się wyciągnąć jeden główny temat na artykuł i 2-3 poboczne kwestie na osobne wpisy, wtedy całość jest dużo czytelniejsza i nie ciągnie się za nią ten „mówiony” rytm. U mnie dobrze działa też układanie tekstu od pytania lub problemu, który odbiorca faktycznie wpisuje w Google, a dopiero potem dokładanie do tego tez i przykładów z webinaru. Robicie później jeszcze redakcję pod intencję wyszukiwania, czy bardziej zatrzymujecie się na samej obróbce treści?
O
OptymalizatorEwa 2026-04-26 21:46
Ja bym traktował webinar bardziej jako surowiec niż gotowy tekst do spisania 1:1. Przy transkrypcji prawie zawsze wychodzi język mówiony, dygresje i powtórzenia, więc później to ciężko czyta się jak normalny artykuł. U mnie lepiej działa wyciągnięcie z nagrania 3-5 głównych tez i ułożenie wpisu od nowa pod jeden konkretny temat albo frazę. Sam webinar daje wtedy mięso, przykłady i cytaty, ale struktura jest już typowo blogowa. Dobrze też wyciąć wszystko, co w mowie brzmi naturalnie, a w tekście tylko rozwleka akapity. Jeśli webinar jest szeroki tematycznie, to czasem z jednej godziny spokojnie wychodzą nawet 2 krótsze wpisy zamiast jednego długiego. SEO przy takim podejściu też zwykle wychodzi lepiej, bo da się sensownie poukładać nagłówki i intencję wyszukiwania, zamiast upychać cały przebieg rozmowy. Robicie z tego bardziej eksperckie artykuły, czy raczej content pod konkretne frazy?
P
PraktykCelina 2026-05-02 12:50
Ja bym traktował webinar bardziej jako materiał źródłowy niż gotowy szkic, bo po przepisaniu zwykle zostają dygresje, powtórzenia i język mówiony, które w artykule tylko przeszkadzają. U mnie najlepiej działa wyciągnięcie z nagrania 2-3 głównych tez, ułożenie ich pod jedną konkretną frazę i dopiero potem napisanie tekstu od nowa, a transkrypcję zostawienie tylko do cytatów, przykładów i konkretnych sformułowań; celujecie bardziej w leady z bloga czy w ruch organiczny?
M
MarketingDarek 2026-05-04 01:12
Ja bym traktował webinar bardziej jako materiał źródłowy niż coś do prostego „przepisania”, bo wtedy łatwiej ułożyć tekst pod czytelnika, a nie pod rytm mówienia. Dużo zależy też od tego, czy w webinarze jest jedna konkretna teza, czy raczej luźna rozmowa, bo od tego zmienia się sposób obróbki. Przy SEO dobrze działa wyciągnięcie z nagrania 2-3 głównych wątków i zbudowanie z nich normalnego artykułu z własną strukturą, a nie trzymanie się kolejności wypowiedzi. Bardziej chcecie z tego robić ekspercki wpis pod konkretne frazy czy raczej podsumowanie tego, co padło na webinarze?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl