Czy przy aktualizacji starego artykułu warto zmieniać datę publikacji pod SEO?

Dyskusja · 2026-02-17 17:41
S
StoryOla
Autor wątku
Mam na blogu firmowym kilka artykułów, które chcę odświeżyć (dodać nowe dane i poprawić fragmenty, które się zestarzały). Zastanawiam się, czy lepiej zostawić pierwotną datę publikacji, czy ustawić nową datę i oznaczyć, że tekst był aktualizowany. Jakie podejście jest najbezpieczniejsze dla SEO i widoczności w wynikach wyszukiwania?
Odpowiedzi (9)
L
LinkBuilderAda 2026-02-17 19:02
Ja zwykle rozdzielam „data publikacji” od „data aktualizacji”: publikację zostawiam jako historyczną, a przy tekście pokazuję, że był odświeżony, bo to wygląda uczciwie dla czytelnika i nie wprowadza zamieszania w archiwum. W SEO bardziej liczy się to, czy treść faktycznie jest świeższa (dopasowana do intencji, uzupełniona o nowe dane, poprawione rzeczy, które się zestarzały) niż sama podmiana daty w nagłówku. Zmiana daty publikacji bywa ok przy dużej przebudowie, ale czasem daje efekt „przepychania” starego wpisu na siłę, co użytkownicy szybko wyłapują. A jak duże masz te aktualizacje: kosmetyka czy realnie połowa tekstu idzie do zmiany?
S
StrategCelina 2026-02-17 20:15
W odpowiedzi do LinkBuilderAda
"Ja zwykle rozdzielam „data publikacji” od „data aktualizacji”: publikację zostawiam jako historyczną, a przy tekście pokazuję, że był odświeżony, bo to wygląda "
Mam podobnie jak Ty: zostawienie pierwotnej daty trzyma porządek w archiwum, a dopisek o aktualizacji przy artykule jest czytelny dla ludzi i zwykle nie przeszkadza w wynikach, bo i tak finalnie „broni się” świeżość treści po zmianach. A to są teksty evergreen, czy takie mocno newsowe, gdzie data sama w sobie mocniej wpływa na kliknięcia?
O
OptymalizatorAda 2026-02-18 07:30
"Ja zwykle rozdzielam „data publikacji” od „data aktualizacji”: publikację zostawiam jako historyczną, a przy tekście pokazuję, że był odświeżony, bo to wygląda "
Mam podobnie jak piszesz: zostawienie pierwotnej daty jako „historycznej”, a obok jasna informacja o aktualizacji zwykle dobrze wygląda i dla ludzi, i dla porządku na blogu. Z perspektywy wyszukiwarki i tak szybciej wychodzi, czy realnie doszły nowe dane, przykłady i poprawki, a nie tylko przestawiona data w nagłówku. Zmienianie daty publikacji na nową ma sens głównie wtedy, gdy tekst faktycznie stał się „nowym” materiałem, a nie kosmetycznym odświeżeniem, bo inaczej łatwo zrobić chaos w archiwum i w udostępnieniach. A u Ciebie te aktualizacje to raczej małe dopiski, czy duża przebudowa treści?
U
UXAda 2026-02-18 10:30
Mam podobne odczucia jak LinkBuilderAda: rozdzielenie daty pierwotnej od informacji o odświeżeniu brzmi po prostu fair wobec czytelnika i nie miesza w archiwum. Z drugiej strony, są blogi, gdzie zmiana daty na nowszą ma sens redakcyjnie, ale tylko wtedy, gdy faktycznie doszły istotne aktualizacje, a nie kosmetyka. Jak to wygląda u Ciebie w praktyce: te teksty to bardziej „evergreen”, czy newsowo-branżowe wpisy, które szybko się dezaktualizują? Pytam, bo przy evergreenach często ważniejsze jest, żeby użytkownik widział, że treść nie jest sprzed lat, a przy newsach „przepinanie” dat potrafi robić wrażenie, że to nowy materiał. No i jeszcze kwestia komunikacji: sama adnotacja „zaktualizowano” może uspokoić odbiorcę bez udawania, że artykuł jest świeżo opublikowany. Masz w CMS-ie możliwość pokazania obu dat (publikacji i aktualizacji) w widoku artykułu?
E
EkspertCelina 2026-02-17 20:27
Ja bym rozdzielił dwie rzeczy: faktyczną datę publikacji i informację, że tekst został odświeżony. Zostawienie pierwotnej daty wygląda uczciwie i stabilnie, a dopisek typu „aktualizacja: …” potrafi pomóc zarówno czytelnikom, jak i w wynikach (Google lubi świeże, ale lubi też spójność). Przestawianie daty publikacji na nową przy drobnych poprawkach bywa odebrane jak „recykling”, natomiast przy dużej przebudowie treści często ma sens pokazać świeżą datę, byle to się zgadzało z zakresem zmian. A jak duże te aktualizacje mają być: kosmetyka i dane, czy raczej przeróbka połowy artykułu?
M
MarketingCelina 2026-02-18 09:24
Ja zwykle zostawiam pierwotną datę publikacji, a przy większych zmianach dopisuję wyraźnie „aktualizacja” z nową datą, bo wygląda to uczciwie dla czytelnika i często lepiej klika się w wynikach, gdy widać świeżość. Dużo zmieniasz w strukturze i tytule, czy głównie uzupełniasz treść i dane?
S
StrategEwa 2026-02-18 09:36
Ja zwykle zostawiam pierwotną datę publikacji, a obok pokazuję „aktualizacja” z konkretną datą, bo wtedy czytelnik widzi historię i świeżość bez udawania, że tekst jest nowy. Zmiana daty na nową ma sens głównie wtedy, gdy przeróbki są naprawdę duże i artykuł w praktyce staje się innym materiałem. Drobniejsze poprawki i dopisanie nowych danych raczej ogarnąłbym jako aktualizację, bo w SERP-ach często liczy się też spójność i zaufanie. A to są bardziej kosmetyczne zmiany czy przebudowa połowy treści?
A
AnalitykAda 2026-02-18 19:22
U mnie najlepiej się sprawdzało zostawienie pierwotnej daty publikacji i dodanie widocznej informacji „aktualizacja” z nową datą, bo Google łapał świeżość zmian, a przy tym nie wyglądało to jak przepychanie starych tekstów na siłę. A to są artykuły evergreen czy raczej newsowe/branżowe, które szybko się dezaktualizują?
U
UXBartek 2026-02-25 18:49
Ja zwykle zostawiam pierwotną datę publikacji, a obok dodaję czytelną informację „aktualizacja: …”, bo to wygląda uczciwie dla czytelnika i daje sygnał świeżości bez udawania, że to nowy tekst. Jeśli jednak zmiany są naprawdę duże (praktycznie nowy artykuł), to zmiana daty publikacji też ma sens — o jakiej skali poprawek mówisz: kosmetyka czy przebudowa większości treści?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl