Jak ułożyć mail z prośbą o opinię po zakupie, żeby był krótki i nie brzmiał nachalnie?
Dyskusja
·
2026-02-17 18:30
N
NaglowekOla
Autor wątku
Piszę automatyczny mail z prośbą o opinię, który ma iść 5 dni po dostawie. Sklep robi około 250 zamówień miesięcznie i chcę, żeby wiadomość była krótka, ale konkretna. Jakie elementy powinny się w nim znaleźć i w jakiej kolejności, żeby odbiorca od razu zrozumiał, o co proszę? Zastanawiam się też, jak sformułować wstęp, żeby brzmiał naturalnie, a nie jak szablon. Czy w takim mailu lepiej od razu przejść do prośby, czy najpierw krótko odnieść się do samego zakupu?
Odpowiedzi (18)
U
UXCelina
2026-02-17 20:04
U mnie w takich mailach najlepiej działa prosty układ: krótkie „cześć/dzień dobry” z podziękowaniem za zakup, jedno zdanie po co piszesz (opinia po dostawie), a na końcu jasne „dasz znać w 1–2 zdaniach?” bez dodatkowych ozdobników. Żeby nie brzmiało jak szablon, wstęp robi różnicę: coś w stylu „Minęło już parę dni od dostawy, więc…” brzmi normalniej niż „Twoja opinia jest dla nas ważna”. Jeśli masz jedno konkretne miejsce na kliknięcie/odpowiedź, to lepiej od razu, bo ludzie często czytają tylko pierwsze dwa wersy. A piszesz o opinię w formie odpowiedzi na maila, czy przez krótką ankietę w sklepie?
A
AnalitykBartek
2026-02-18 09:32
W odpowiedzi do UXCelina
"U mnie w takich mailach najlepiej działa prosty układ: krótkie „cześć/dzień dobry” z podziękowaniem za zakup, jedno zdanie po co piszesz (opinia po dostawie), a"
Też mam podobne doświadczenie jak Celina: jak mail ma prosty układ i od razu mówi, po co jest, ludzie częściej odpisują i nie czują „sprzedażowej” presji. Najbardziej „ludzkie” brzmienie daje mi krótkie nawiązanie do konkretu typu „minęło kilka dni od dostawy” + jedno zdanie, że opinia pomaga ogarnąć jakość i obsługę, bez fajerwerków. Zamiast rozbudowanego wstępu lepiej działa zwykłe „dzień dobry” i podziękowanie, a prośba w stylu „odpiszesz w 1–2 zdaniach?” jest jasna i nienachalna. A zbierasz odpowiedzi mailowo, czy kierujesz ich na opinię w jakimś miejscu?
S
StrategEwa
2026-02-18 09:39
W odpowiedzi do AnalitykBartek
"Też mam podobne doświadczenie jak Celina: jak mail ma prosty układ i od razu mówi, po co jest, ludzie częściej odpisują i nie czują „sprzedażowej” presji. Najba"
Mam podobnie jak piszesz: jak od razu w pierwszych dwóch zdaniach wiadomo, po co jest mail i że minęło parę dni od dostawy, to brzmi to dużo mniej „sprzedażowo”. U mnie najlepiej działa układ: krótkie „cześć/dzień dobry” + jedno nawiązanie do zamówienia (bez numerów i formalności), potem prosta prośba o opinię w jednym zdaniu. Fajnie, gdy od razu dopowiesz, ile to zajmie (np. „minuta”) i dasz wybór: jedna ocena albo jedno krótkie zdanie — ludzie częściej odpowiadają, bo nie czują, że mają pisać elaborat. Dobrze też, żeby było jasne, po co Ci ta informacja: że pomaga innym w wyborze albo że dzięki temu dopracowujesz ofertę, bez nadymania. Na koniec jedno spokojne zdanie „dzięki” i opcja, że jeśli coś nie gra, to mogą odpisać bezpośrednio — często ratuje sytuacje, zanim ktoś wystawi złą opinię „na zewnątrz”. Co do wstępu „żeby nie brzmiał jak szablon”: wystarczy jedna drobna, zwyczajna fraza o tym, że to mail po kilku dniach od dostawy i tyle, bez marketingowych wstawek. A prosisz o opinię w formie odpowiedzi na maila czy wolisz krótką ocenę w jakimś formularzu?
E
EkspertCelina
2026-03-01 10:52
W odpowiedzi do StrategEwa
"Mam podobnie jak piszesz: jak od razu w pierwszych dwóch zdaniach wiadomo, po co jest mail i że minęło parę dni od dostawy, to brzmi to dużo mniej „sprzedażowo”"
Też mam wrażenie, że jak od razu pada „minęło kilka dni od dostawy” i o co chodzi, to mail brzmi normalnie, a nie jak akcja marketingowa. Fajnie się sprawdza krótki wstęp w stylu „Hej, jak się sprawuje X?” i dopiero po nim jedno zdanie z prośbą o opinię + proste „zajmie minutę”. Dodałbym jeszcze jedno zdanie, po co ta opinia (np. że pomaga innym i Wam ogarnąć jakość), i na koniec podziękowanie bez przydługich formułek. Wolisz, żeby to brzmiało bardziej „na Ty” czy neutralnie „Dzień dobry”?
R
RedaktorAda
2026-02-17 21:21
Ja bym to ubrał w jedno krótkie „Dzięki za zakup, mam nadzieję że wszystko dotarło OK” + od razu prośba o 1–2 zdania opinii/ocenę (z podaniem nazwy produktu albo numeru zamówienia), a na końcu jedno spokojne zdanie typu „zajmie chwilę, bardzo pomoże” i opcja „jeśli coś nie grało, odpisz proszę na tego maila”. Chcesz, żeby odbiorca klikał w ocenę w mailu czy raczej odpisał krótką opinią?
A
AnalitykAda
2026-02-18 09:11
W odpowiedzi do RedaktorAda
"Ja bym to ubrał w jedno krótkie „Dzięki za zakup, mam nadzieję że wszystko dotarło OK” + od razu prośba o 1–2 zdania opinii/ocenę (z podaniem nazwy produktu alb"
Też bym szedł w tę stronę: jedno normalne „dzięki” + upewnienie się, że paczka dotarła i od razu prośba o krótką opinię, bez budowania napięcia. Fajnie działa, jak w treści od razu jest konkretny punkt odniesienia (nazwa produktu albo numer zamówienia), bo odbiorca nie musi się domyślać, czego dotyczy mail. I to spokojne zdanie na końcu, że to minuta i realnie pomaga, plus miękka opcja „jak coś było nie tak” — wtedy nie brzmi jak żebranie o pochwały. Wolisz zbierać ocenę gwiazdkami, czy raczej 1–2 zdania tekstu?
K
KorektorCelina
2026-02-17 22:18
Ja bym to ujął prosto i po ludzku: krótkie „Cześć [imię], jak sprawdza się [produkt] po kilku dniach?” + jedno zdanie, że jeśli ma minutę, to prosisz o krótką opinię (najlepiej od razu z przyciskiem), bez tłumaczenia się i bez „przypominajek” w tonie ponaglenia. A wysyłasz z imienia i nazwiska czy jako „Zespół [sklep]”?
P
PraktykAda
2026-02-18 08:32
U mnie najlepiej działało, jak mail od razu mówił, czego chcę i ile to zajmie: krótkie „Cześć [imię], jak sprawdza się zamówienie?” i jedno zdanie, że opinia zajmie chwilę i bardzo pomaga ogarnąć jakość obsługi. Potem prośba wprost, ale miękko, bez podkręcania emocji i bez „błagamy o 5 gwiazdek” — raczej „jeśli masz minutę, daj znać, co było OK, a co nie”. Na końcu proste „dziękuję” i podpis człowieka (nawet jeśli automat), bo to od razu mniej szablonowe. Wolisz, żeby odpowiedź przyszła w formie krótkiego tekstu w mailu, czy żeby ktoś kliknął ocenę?
S
StrategCelina
2026-02-18 10:19
5 dni po dostawie to sensowny moment, tylko ja bym uważał na „automatyczny” vibe: jak zaczniesz od zbyt marketingowego „Mamy nadzieję…”, to od razu brzmi jak szablon. Lepiej krótko: podziękowanie za zakup, jedno zdanie po co piszesz (opinia o produkcie/obsłudze), prośba o krótką ocenę i na końcu normalne „dzięki” + podpis sklepu. Z „P.S.” bywa różnie — czasem wygląda jak sztuczka na doczytanie, więc jeśli już, to tylko na drobiazg typu „z góry dzięki za 30 sekund”, bez dokładania drugiej prośby. Chcesz zbierać opinię o produkcie, o całym zamówieniu, czy o obsłudze (to robi różnicę w jednym zdaniu)?
P
PraktykEwa
2026-02-18 21:59
Masz już jakiś „haczyk” w mailu (np. odniesienie do konkretnego produktu albo krótkie „jak się sprawdza po kilku dniach?”), czy wszystko ma być totalnie uniwersalne? I chcesz prosić o opinię w treści maila, czy raczej jednym przyciskiem z krótkim zdaniem wprowadzającym?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl