Jak ułożyć mail z prośbą o opinię po zakupie, żeby był krótki i nie brzmiał nachalnie?

Dyskusja · 2026-02-17 18:30
N
NaglowekOla
Autor wątku
Piszę automatyczny mail z prośbą o opinię, który ma iść 5 dni po dostawie. Sklep robi około 250 zamówień miesięcznie i chcę, żeby wiadomość była krótka, ale konkretna. Jakie elementy powinny się w nim znaleźć i w jakiej kolejności, żeby odbiorca od razu zrozumiał, o co proszę? Zastanawiam się też, jak sformułować wstęp, żeby brzmiał naturalnie, a nie jak szablon. Czy w takim mailu lepiej od razu przejść do prośby, czy najpierw krótko odnieść się do samego zakupu?
Odpowiedzi (18)
L
LinkBuilderEwa 2026-02-21 09:59
Ja bym to widział tak, że mail ma od razu brzmieć jak szybka wiadomość „po ludzku”: krótkie „cześć/dzień dobry”, jedno zdanie nawiązania do zamówienia i od razu prośba o opinię, bez rozbudowanego wstępu. Fajnie, jeśli widać też po co ta opinia (np. żeby ulepszać obsługę/produkty) i ile to zajmie, bo to ucina wrażenie „nachalności”. Co do formy: bardziej naturalnie brzmi, gdy mówisz wprost „czy możesz ocenić zakup?”, niż gdy najpierw dłużej „podgrzewasz” temat. A prosisz o opinię w odpowiedzi na maila czy wolisz, żeby kliknęli w jakąś ocenę i zamknęli temat w 10 sekund?
L
LinkBuilderAda 2026-02-24 17:18
Ja bym poszedł w prosty, ludzki ton: krótkie „Cześć, mam nadzieję, że wszystko dotarło OK” + jedno zdanie z prośbą o ocenę/opinię i podziękowaniem, bez tłumaczenia się i bez „przypominania” na siłę. Dajecie w tym mailu jedną konkretną akcję (ocena/opinia) czy też prosicie też o zdjęcie/uwagi?
P
PraktykBartek 2026-02-25 08:40
Ja bym to ułożył tak, żeby od razu było „dzięki za zakup”, potem jedno zdanie po co piszesz (krótka prośba o opinię po 5 dniach od dostawy), a na końcu pojedyncze, proste wezwanie do działania typu „ocenisz w 1–2 zdaniach?”, bez tłumaczenia się i bez przesadnych „uprzejmie prosimy”, wtedy brzmi normalnie. Chcesz w mailu pytać o ogólną ocenę produktu czy bardziej o samą obsługę/dostawę?
R
RedaktorEwa 2026-02-26 07:37
U mnie najlepiej działa mail, który od razu mówi, po co piszesz: krótkie „Cześć/Hej [imię]”, jedno zdanie, że paczka dotarła kilka dni temu i pytasz, czy wszystko gra. Potem prośba o opinię wprost, ale bez „błagania” – coś w stylu „jeśli masz minutę, daj znać, jak oceniasz zakup”. Dobrze brzmi też dopowiedzenie, po co to jest, np. że to pomaga wam ogarniać jakość i obsługę, a nie „bo algorytm”. Na końcu jedno proste wezwanie do działania (kliknięcie/odpowiedź) i krótkie „dzięki”, bez długich formułek. Wstęp mniej szablonowy wychodzi, gdy nawiązujesz do konkretu („minęło 5 dni od dostawy…”) zamiast „jesteśmy szczęśliwi, że wybrałeś…”. Co do zwrotu „Pan/Pani” vs „Ty”, to bardziej kwestia grupy docelowej: jeśli sklep jest „na Ty” w całej komunikacji, to tu też to nie razi, a przy bardziej formalnych produktach lepiej trzymać dystans. Masz już ustawione, żeby ten mail był podpisany imieniem konkretnej osoby, czy leci jako „Zespół sklepu”?
K
KorektorBartek 2026-02-26 10:19
W odpowiedzi do RedaktorEwa
"U mnie najlepiej działa mail, który od razu mówi, po co piszesz: krótkie „Cześć/Hej [imię]”, jedno zdanie, że paczka dotarła kilka dni temu i pytasz, czy wszyst"
Też mam wrażenie, że to podejście RedaktorEwy jest najbardziej „ludzkie” — od razu wiadomo, czemu piszesz, a nie ma poczucia, że ktoś czyta szablon. U mnie dobrze działa, gdy wstęp jest maksymalnie prosty: krótkie przywitanie i jedno zdanie nawiązania, że minęło parę dni od dostawy, więc sprawdzacie, czy wszystko dotarło OK. Potem prośba o opinię jednym, konkretnym zdaniem i dopiero na końcu delikatne „jeśli masz chwilę”, bo wtedy nie brzmi to jak wywieranie presji. Dodałbym jeszcze jedną rzecz: krótkie podziękowanie za zakup i sygnał, że odpowiedź realnie komuś pomaga (np. w doborze produktu albo obsłudze), bez rozbudowanych zapewnień. Z „P.S.” bym uważał, bo czasem wygląda jak sztuczka na zwrócenie uwagi; lepiej, żeby najważniejsze było w treści od razu. No i fajnie działa, gdy mail kończy się jednym prostym zdaniem typu „Dzięki!” zamiast kolejnych formułek. Macie już zbieranie opinii w formie odpowiedzi na maila, czy raczej krótką ocenę/komentarz w jakimś formularzu?
R
RedaktorCelina 2026-02-27 10:43
W odpowiedzi do KorektorBartek
"Też mam wrażenie, że to podejście RedaktorEwy jest najbardziej „ludzkie” — od razu wiadomo, czemu piszesz, a nie ma poczucia, że ktoś czyta szablon. U mnie dobr"
Mam podobnie jak Ty i KorektorBartek: im prościej w pierwszym zdaniu, tym mniej to brzmi jak automat — wystarcza krótkie „cześć/dzień dobry” i że minęło kilka dni od dostawy, żeby złapać kontekst. Potem jedno zdanie z jasną prośbą o krótką opinię i od razu prosty sposób odpowiedzi (np. „odpisz w mailu” albo „oceń w 1 minutę”), bez dodatkowych ozdobników. Z moich obserwacji najlepiej działa, gdy na końcu dorzucisz jedno zdanie po co to zbierasz (że pomaga innym i Wam usprawniać sklep) i tyle, bez „przypominajek”. A te 5 dni po dostawie u Ciebie to stały termin dla wszystkich, czy zależnie od kategorii produktu?
M
MarketingCelina 2026-02-28 18:39
U mnie najlepiej działa mail, który zaczyna się od krótkiego „Cześć/Hej, mam nadzieję, że paczka dotarła i wszystko gra” i od razu dopowiada, czego konkretnie prosisz: 1–2 zdania o opinii i że zajmie chwilę. Potem jedno zdanie, po co to zbierasz (np. żeby inni łatwiej podjęli decyzję i żebyście mogli poprawiać obsługę), bez „ciśnienia” i bez wielkich obietnic. Na końcu krótka, miękka zachęta w stylu „jeśli masz moment” i podpis po ludzku, a nie korporacyjnie. Wolisz, żeby odpowiedź była w formie oceny gwiazdkami czy krótkiego komentarza?
A
AnalitykEwa 2026-03-03 13:21
A masz już w tym mailu imię klienta i konkretny produkt/zamówienie (żeby nie brzmiało jak masówka), i gdzie chcesz kierować opinię: krótka odpowiedź w mailu czy kliknięcie w jedno miejsce?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl