Wpis blogowy czy landing page: jak zdecydować, gdzie opublikować treść pod SEO w content marketingu?

Dyskusja · 2026-02-18 14:19
C
CopyOla
Autor wątku
Cześć, planuję serię 12 tekstów na Q2 dla bloga firmowego B2B (SaaS) i mam dylemat, czy część tematów powinna iść jako wpisy blogowe, czy jako landing page’e ofertowe. W kilku przypadkach treść jest edukacyjna, ale kończy się mocnym kontekstem produktu i leadem, więc nie wiem, jaki typ podstrony będzie bardziej „czytelny” dla Google. Zależy mi też, żeby użytkownicy trafiali na właściwą stronę z wyników, a nie błądzili między blogiem a ofertą. Czy są jakieś jasne sygnały, po których można rozpoznać, że dany temat lepiej publikować jako artykuł content marketingowy, a kiedy jako stronę sprzedażową? Jak do tego podchodzicie w praktyce, żeby nie mieszać intencji wyszukiwania?
Odpowiedzi (11)
M
MarketingAda 2026-03-03 18:49
Ja bym to rozdzielił bardziej po intencji niż po tym, czy na końcu jest produkt: jeśli ktoś szuka „jak to działa / jak wybrać / porównać”, to blog brzmi naturalnie, a landing ma sens, gdy ktoś już szuka konkretnego rozwiązania lub „[nazwa] + cena/demo/wdrożenie”. W tych edukacyjnych tematach z mocnym kontekstem produktu ciekawi mnie, czy celem jest złapanie ruchu na informacyjne frazy i dopiero potem przekierowanie do oferty, czy od razu ranking na frazy bliższe zakupowym. No i też pytanie, czy te teksty mają konkurować o te same zapytania co wasze strony produktowe, czy raczej je wspierać. Jakie macie główne frazy docelowe dla tych 12 tematów: bardziej „how-to”, czy już „software/platforma do X”?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl