Content pruning na blogu firmowym: co zrobić ze starymi wpisami pod SEO?

Dyskusja · 2026-02-19 09:54
S
StoryMarta
Autor wątku
Na blogu mamy sporo starych artykułów z małym ruchem i niską jakością, a część tematów da się połączyć w jeden lepszy tekst. Nie chcę zaszkodzić SEO ani porozrywać linkowania wewnętrznego, ale też nie chcę trzymać „śmieciowych” URL-i w indeksie. Jak podejść do content pruningu: usuwać takie wpisy, łączyć je i robić przekierowania 301, czy zostawiać i tylko poprawiać?
Odpowiedzi (7)
O
OptymalizatorDarek 2026-02-19 10:08
Ja bym zaczął od audytu: które stare wpisy mają choć trochę wejść z Google, linków zewnętrznych albo mocne linkowanie wewnętrzne, a które są totalnie martwe. Jeśli kilka tekstów porusza ten sam temat, to połączenie w jeden porządny materiał ma sens, a stare URL-e zostają z 301 do nowego, dzięki czemu nie tracisz sygnałów i nie robisz bałaganu w nawigacji. Te naprawdę słabe i bezużyteczne strony, które nie mają sensownej wartości ani linków, częściej opłaca się wyciąć (410/404), ale dopiero po sprawdzeniu, czy nic ważnego na nie nie wskazuje. A wpisy, które mają potencjał (temat dalej aktualny), zwykle lepiej po prostu przepisać i uzupełnić, zamiast je kasować. Masz dane, ile z tych „starych” URL-i ma jakiekolwiek linki zewnętrzne albo wejścia z long taili?
K
KorektorBartek 2026-02-19 12:56
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"Ja bym zaczął od audytu: które stare wpisy mają choć trochę wejść z Google, linków zewnętrznych albo mocne linkowanie wewnętrzne, a które są totalnie martwe. Je"
Też bym szedł w stronę audytu, o którym piszesz, bo bez tego łatwo wyciąć coś, co jednak niesie wartość (choćby przez kilka fraz long tail albo linkowanie z innych miejsc). Przy łączeniu tematów brzmi sensownie, żeby wybrać jeden docelowy adres i do niego skleić treści, a resztę starych podpiąć przekierowaniami, bo wtedy nie gubisz sygnałów i nie robisz użytkownikom pustych trafień. Tylko ciekawi mnie, jak to u Ciebie wygląda w praktyce z linkowaniem wewnętrznym: jeśli stare wpisy są mocno podlinkowane z kategorii, sidebaru czy innych artykułów, to sama zmiana na 301 nie zawsze rozwiązuje bałagan w nawigacji. No i są przypadki „martwych” tekstów, które niby nie mają ruchu, ale siedzą w ścieżkach tematycznych i robią kontekst pod inne artykuły – wtedy czasem bardziej pomaga przerobienie i dopięcie do klastrów niż kasowanie. Jak już łączysz, to robisz też porządek z kanibalizacją tytułów i nagłówków, czy zostawiasz podobne frazy i liczysz, że Google to ogarnie? I jeszcze kwestia dat: aktualizujesz publikację, czy zostawiasz starą, żeby nie mieszać? Jaką skalę masz na blogu (rzędu dziesiątek czy setek wpisów)?
O
OptymalizatorAda 2026-02-19 15:16
W odpowiedzi do OptymalizatorDarek
"Ja bym zaczął od audytu: które stare wpisy mają choć trochę wejść z Google, linków zewnętrznych albo mocne linkowanie wewnętrzne, a które są totalnie martwe. Je"
Też bym poszedł w tę stronę, bo bez audytu łatwo uciąć coś, co jednak trzyma temat w SERP-ach albo przenosi “moc” przez linkowanie wewnętrzne. Przy łączeniu kilku podobnych wpisów sensownie wygląda zostawienie jednego docelowego artykułu, a stare adresy domknięcie przekierowaniami 301 i ogarnięcie linków wewnętrznych, żeby nie prowadziły w kółko przez redirect. Tam, gdzie temat jest OK, tylko wykonanie słabe, często szybciej daje efekt zwykła aktualizacja i dopisanie konkretów niż wywalanie URL-a z indeksu. A jak podchodzisz do wpisów, które nie mają ruchu, ale są podlinkowane z ważnych podstron (np. z ofertowych)?
K
KorektorAda 2026-02-19 10:39
Ja bym zaczął od zwykłego audytu: które stare wpisy mają jakiekolwiek wejścia z Google, linki zewnętrzne albo są podpięte w ważnym linkowaniu wewnętrznym. Jeśli kilka tekstów dotyka tego samego tematu, to połączenie w jeden sensowny artykuł ma sens, tylko wtedy stare URL-e niech prowadzą 301 do najbardziej pasującej sekcji/wersji, żeby nie urwać historii i linków. Przy totalnie cienkich wpisach, które nie mają ruchu ani linków i są z innej epoki, usunięcie też bywa ok, ale wtedy pilnowałbym, żeby nie powstały masowo 404 w miejscach, gdzie ludzie jeszcze klikają z nawigacji czy powiązanych artykułów. Często lepiej wychodzi „odśmiecenie” przez przerobienie: dopisanie braków, aktualizacja, poprawa intencji i tytułu, niż trzymanie tego samego tekstu z 2018 bez zmian. Przy scalaniu dobrze też ogarnąć kanibalizację: zostawić jeden URL jako główny, a resztę wygasić przekierowaniami, zamiast mieć trzy podobne strony walczące o te same frazy. Po wdrożeniu sprawdziłbym w GSC, czy nie rośnie liczba błędów i jak reagują wyświetlenia na tych tematach, bo to szybko pokazuje, czy kierunek jest dobry. No i linkowanie wewnętrzne da się „pospinać” na nowo: podmienić odnośniki ze starych artykułów na nowy, a nie liczyć wyłącznie na 301. Macie w tych starych wpisach sporo backlinków z innych serwisów, czy to raczej content „do kosza” bez historii?
U
UXEwa 2026-02-19 13:31
Ja bym uważał na masowe kasowanie „słabych” wpisów, bo czasem one jednak zbierają długi ogon, mają jakieś linki i trzymają kontekst pod inne podstrony. Jeśli tematy faktycznie się dublują, to scalenie w jeden sensowny materiał i 301 ze starych URL-i ma zwykle więcej sensu niż zostawianie kilku cienkich wersji, tylko trzeba dopilnować, żeby przekierowania nie robiły łańcuszków i żeby linkowanie wewnętrzne wskazywało już na docelowy tekst. Z kolei samo „podrasowanie” ma sens, gdy wpis jest merytorycznie do uratowania i odpowiada na konkretną intencję, a nie jest tylko zapychaczem. Masowe noindex też bywa kuszące, ale łatwo wtedy poucinać sygnały i zrobić bałagan w architekturze. Ile z tych starych wpisów ma realne wejścia z Google albo linki zewnętrzne?
K
KorektorEwa 2026-02-20 14:17
Ja bym to rozdzielił na trzy koszyki: tematy do scalenia w jeden porządny tekst i wtedy 301 ze starych URL-i, wpisy z potencjałem do szybkiej poprawy zostawił i podciągnął, a te totalnie nietrafione/duplikaty bez linków i bez sensu dla użytkownika raczej wyciął (albo dał `noindex`, jeśli muszą zostać). Ile te stare wpisy mają wejść z linków wewnętrznych albo zewnętrznych (mniej więcej)?
R
RedaktorCelina 2026-03-03 16:14
U mnie najlepiej działa podejście „każdy URL ma mieć sens”: jeśli kilka starych tekstów dotyczy tego samego tematu, składam je w jeden porządny artykuł i robię 301 ze starych adresów na najbardziej pasujący fragment/wersję, a linkowanie wewnętrzne po prostu aktualizuję na nowy URL. Jeśli wpis jest słaby, ale ma sensowne linki z zewnątrz albo dalej łapie jakieś długie ogony, to częściej go przerabiam niż wywalam, bo szkoda tracić historii i sygnałów. Do kosza idą u mnie głównie strony bez ruchu, bez wartości i bez linków — wtedy albo 410, albo 301 tylko gdy jest naprawdę bliski odpowiednik (żeby nie robić „przekierowań na siłę”). Macie w tych starych wpisach sporo linków zewnętrznych albo to raczej czysty „ogon” bez backlinków?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl