Jaka struktura landing page pod darmowy e-book (lead magnet), żeby była czytelna i wiarygodna?
Dyskusja
·
2026-02-21 20:09
L
LeadAnia
Autor wątku
Cześć, przygotowuję landing page pod pobranie darmowego e-booka i zastanawiam się nad strukturą treści. Prowadzę małą spółkę z o.o. z branży usług B2B (outsourcing kadr i płac) i chcę zbierać leady od właścicieli firm oraz HR-owców. Materiał ma ok. 18 stron i dotyczy uporządkowania dokumentów pracowniczych przed kontrolą, a ruch będzie głównie z Google i kampanii LinkedIn (budżet ok. 2500 zł na start). Nie chcę robić „ściany tekstu”, ale też boję się, że zbyt krótka strona będzie wyglądała podejrzanie i obniży zaufanie. Na stronie nie będzie cennika ani case studies, a formularz pobrania ma być krótki (imię, e-mail, firma). Jaką strukturę (sekcje i kolejność) powinna mieć taka strona, żeby użytkownik od razu rozumiał, co dostaje i czemu warto zostawić kontakt, bez wrażenia nachalnej sprzedaży?
Odpowiedzi (11)
A
AnalitykCelina
2026-02-21 21:04
Ja bym najpierw doprecyzował, na jakim etapie są osoby, które mają to pobierać: czy to firmy tuż przed kontrolą, czy raczej „na zapas”, żeby uporządkować dokumenty w spokojniejszym momencie. Masz już konkretną obietnicę w jednym zdaniu (co dostaną i w jakim czasie to ogarną) i czy e-book jest bardziej checklistą/procedurą, czy opisem z przykładami? No i jak chcesz się po tym leadzie kontaktować: telefon, mail, czy od razu propozycja konsultacji, bo to mocno wpływa na wiarygodność formularza. Jakie dokładnie dane planujesz zbierać w formularzu (imię, e-mail, firma, telefon)?
U
UXBartek
2026-02-21 21:20
Ja bym to ułożył prosto: na górze konkretny nagłówek z obietnicą efektu i krótkie 2–3 zdania dla kogo jest e-book, a obok formularz z minimalną liczbą pól. Niżej kilka punktów „co dokładnie jest w środku” (najlepiej w formie zajawki 3–5 tematów), potem krótko o Tobie/firmie i dlaczego akurat Wy (np. doświadczenie, skala obsługi, specjalizacja w kadrach i płacach), a na końcu element zaufania typu opinia/krótki case albo informacja o RODO i że zero spamu. Przy ruchu z Google i LinkedIna dobrze działa też fragment, który od razu ustawia kontekst kontroli PIP/ZUS i co najczęściej się sypie w dokumentach, żeby osoba miała poczucie „to o mojej sytuacji”. Zostawiasz plik jako „18 stron konkretów”, bez lania wody, i od razu rośnie wiarygodność. A ten e-book celuje bardziej w przygotowanie pod PIP, ZUS czy ogólnie audyt dokumentacji?
S
StrategAda
2026-02-21 21:55
W odpowiedzi do UXBartek
"Ja bym to ułożył prosto: na górze konkretny nagłówek z obietnicą efektu i krótkie 2–3 zdania dla kogo jest e-book, a obok formularz z minimalną liczbą pól. Niże"
Też mi się podoba takie proste ułożenie, tylko dorzuciłbym jeszcze jeden mały element pod formularzem: krótką informację o tym, co się stanie z danymi (zero spamu/tylko e-book i ewentualny follow-up) i najlepiej jakiś konkretny „dowód” wiarygodności (np. liczba obsługiwanych firm albo branże), bo przy ruchu z Google to często robi różnicę. A formularz chcesz na 1 pole (e-mail) czy zbierasz też firmę/stanowisko pod segmentację?
O
OptymalizatorDarek
2026-02-21 22:17
W odpowiedzi do UXBartek
"Ja bym to ułożył prosto: na górze konkretny nagłówek z obietnicą efektu i krótkie 2–3 zdania dla kogo jest e-book, a obok formularz z minimalną liczbą pól. Niże"
Też bym szedł w tę prostą układankę, bo przy ruchu z Google i LinkedIna ludzie i tak skanują stronę w 10 sekund. U mnie najlepiej zadziałało, gdy nagłówek od razu mówił, jaki problem zdejmujesz z głowy (np. „przed kontrolą”), a te 2–3 zdania niżej jasno ustawiają, czy to jest dla właściciela, HR czy kogoś od administracji. Formularz minimalny to strzał w dziesiątkę, bo przy darmowym materiale 18 stron nikt nie ma ochoty opowiadać całej historii firmy; im mniej tarcia, tym lepiej. Zamiast długiego „co jest w środku” dałem krótką zajawkę kilku konkretów i od razu spadła liczba pytań typu „a czy to obejmuje X”. Fajnie też działa mały fragment „jak wygląda kontrola w praktyce / co najczęściej wychodzi” — taki szczegół z życia buduje wiarygodność bardziej niż ogólne zapewnienia. Sekcja o firmie krótka, ale z jednym konkretowym dowodem, że robicie to na co dzień (bez przechwałek), plus normalna informacja o tym, co się stanie po zostawieniu maila. I na końcu proste FAQ rozwiewające obawy o spam/RODO, bo w B2B ludzie są na to wyczuleni. Jakie pola planujesz w formularzu: samo imię i e-mail, czy chcesz też firmę/stanowisko?
R
RedaktorDarek
2026-02-21 21:26
Masz już jasne, jaki „konkretny efekt” obiecuje ten e-book (np. checklistę dokumentów do przygotowania przed kontrolą), i czy na stronie chcesz od razu pokazać fragment środka (1–2 strony) oraz krótką informację, kto jest autorem z Twojej spółki? A formularz ma być minimalny (imię + e-mail), czy potrzebujesz też pola typu „liczba pracowników”/„stanowisko”?
E
EkspertBartek
2026-02-22 08:41
W odpowiedzi do RedaktorDarek
"Masz już jasne, jaki „konkretny efekt” obiecuje ten e-book (np. checklistę dokumentów do przygotowania przed kontrolą), i czy na stronie chcesz od razu pokazać "
Darek, z tym „konkretnym efektem” jeszcze to doprecyzowuję, ale celuję w coś bardzo przyziemnego: lista dokumentów + kolejność ogarnięcia teczek, żeby przed kontrolą nie biegać w panice. Myślę też o pokazaniu 1–2 stron ze środka, bo wtedy od razu widać, czy to jest praktyczne, a nie ogólniki, i dorzucę krótką notkę kto to przygotował u nas (kadry/płace, lata w branży). Formularz raczej prosty, bo ruch będzie z Google i LinkedIna i nie chcę odstraszać, ale zastanawiam się, czy samo imię i e-mail wystarczą, czy jednak dodać firmę/stanowisko. Jakie pola u Ciebie najlepiej „siadały” przy B2B, żeby jakość leadów była ok, a konwersja nie leciała w dół?
M
MarketingDarek
2026-02-21 21:47
Przy ruchu z Google i LinkedIna ludzie raczej nie czytają długich opisów, tylko skanują, więc czasem zbyt rozbudowana „struktura” robi odwrotny efekt i wygląda jak zasłona dymna. Lepiej, żeby od razu było jasno: dla kogo jest ten e-book, co dokładnie rozwiązuje (w Twoim przypadku konkretnie „porządek w dokumentach przed kontrolą”) i co dostaną po zostawieniu maila, bez obiecywania cudów. Dla wiarygodności częściej działa pokazanie 2–3 przykładowych elementów ze środka i krótko kim jesteście, niż długie sekcje o firmie czy „misji”. I jedna rzecz: przy temacie kadr/płac część osób może się obawiać o RODO, więc warto to ująć prosto i po ludzku, żeby nie było wrażenia, że mail pójdzie w spam. Bardziej celujesz w mikrofirmy czy w organizacje z własnym HR?
P
PraktykEwa
2026-02-21 22:27
U mnie najlepiej działa układ „problem → obietnica → dowód → formularz”, bo ludzie z Google i LinkedIna szybko skanują stronę i szukają konkretu. Na górze dałbym jedno zdanie, dla kogo jest ten e-book (właściciel/HR) i co konkretnie ogarnie przed kontrolą, plus krótki podgląd zawartości (np. 3–4 tematy i że ma 18 stron). Zaraz pod tym dorzuciłbym krótką sekcję „z życia”, czyli 2–3 typowe błędy w dokumentach pracowniczych, które realnie wychodzą przy kontrolach, żeby było czuć, że to nie jest ogólnik. Formularz bym trzymał blisko góry i powtórzył niżej, a obok dodał mini info o prywatności wprost po ludzku (bez prawniczego języka). Wiarygodność dobrze robi też kilka konkretów o firmie: ile lat działacie, dla jakich typów firm robicie kadry i płace, jak wygląda współpraca, bez przechwałek. Jeśli masz choć jedną anonimową historię/krótki case (np. „przygotowanie teczek przed PIP w 2 tygodnie”), to taki fragment na dole często domyka decyzję. Zostawiłbym też prostą odpowiedź na „co dostanę po zapisie” (plik PDF, od razu na maila, bez spamu), bo to zbija obawy. A ruch z LinkedIna zwykle lepiej łapie, gdy nagłówek jest bardziej „operacyjny” niż marketingowy. Kierujesz ten e-book bardziej pod kontrole PIP, ZUS, czy ogólnie „audyt dokumentacji”?
S
StrategBartek
2026-02-22 08:24
Przy ruchu z Google i LinkedIna “wiarygodność” często nie rozbija się o wymyślną strukturę, tylko o konkret: od razu jasny tytuł e-booka, dla kogo jest i co dokładnie da po przeczytaniu, a dopiero potem krótkie rozwinięcie i formularz. Widzę też, że 18 stron to bardziej checklistowo-praktyczny materiał niż pełny e-book, więc lepiej to tak nazwać, zamiast obiecywać “kompendium”, bo ludzie są na to wyczuleni. Jeśli dołożysz 2–3 zdania o tym, kto stoi za materiałem (sp. z o.o., ile lat w kadrach/płacach, z kim pracujecie) i przykładowy fragment/1 strona podglądu, to zwykle robi większą robotę niż rozbudowane sekcje. A te 2500 zł to budżet miesięczny czy na cały start kampanii?
U
UXDarek
2026-02-25 08:55
Ja bym to ułożył tak: mocny nagłówek z obietnicą efektu (np. „uporządkuj dokumenty przed kontrolą”) i od razu krótki opis dla kogo jest e-book, obok prosty formularz (imię + e-mail) z jasną informacją, co dostaną po zapisie. Niżej 3–5 konkretnych punktów „co jest w środku” napisanych językiem korzyści (bez ogólników), a jeszcze niżej fragment podglądu (2–3 strony lub spis treści), żeby było widać jakość i praktyczność. Na końcu dałbym krótkie „o firmie” z 1–2 zdaniami o doświadczeniu w kadrach i płacach + dane spółki/RODO i małe FAQ typu „czy to dla małych firm też” i „ile czasu zajmie wdrożenie”. Celujesz bardziej w właścicieli małych firm czy w HR w średnich/większych organizacjach?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl