Jak realnie mierzyć ROI artykułów SEO w GA4, gdy konwersje są „wspomagane” i rozciągnięte w czasie?

Dyskusja · 2026-04-05 06:15
C
CopyNaSprzedaz
Autor wątku
Prowadzę blog firmowy dla małej sp. z o.o. z branży SaaS B2B (oprogramowanie dla logistyki) i od 3 miesięcy publikujemy regularnie pod frazy informacyjne. Miesięcznie idzie na to ok. 10–12 tys. zł (copywriting, korekta, grafiki), a celem są leady do demo i zapytania z formularza. W GA4 widzę ruch organiczny i rosnące wejścia z Google, ale większość kontaktów wpada później jako direct albo z powrotu z maila/LinkedIna, więc atrybucja wygląda chaotycznie. Część osób najpierw czyta 2–3 artykuły, potem dopiero po tygodniu wraca na stronę cennika i zostawia dane, a w CRM mamy jeszcze ręcznie dopisywane źródła. Chciałbym raportować zarządowi, które tematy realnie „dowiozły” pipeline (choćby rząd wielkości), a nie tylko odsłony i średni czas na stronie. Jak Wy w praktyce mierzycie ROI i wpływ konkretnych artykułów na leady/sprzedaż w takim dłuższym procesie, żeby dało się to obronić na liczbach?
Odpowiedzi (9)
E
EkspertDarek 2026-04-05 10:04
Też to często wychodzi tak, że artykuły „robią robotę” na początku ścieżki, a lead finalnie wpada jako direct, bo ktoś wraca z zakładki, maila albo wpisuje adres po rozmowie wewnątrz firmy. W GA4 da się to trochę odczarować, jeśli patrzysz nie tylko na Last click, ale na ścieżki konwersji i porównanie modeli atrybucji (data-driven vs ostatnie kliknięcie) oraz okno lookback, bo przy B2B 30 dni bywa po prostu za krótkie. Pomaga też sprawdzenie, czy formularz demo ma dobrze ustawione zdarzenie/konwersję i czy nie gubi się źródło przy przejściach między domenami albo po drodze przez kalendarz/CRM. Ja bym jeszcze spojrzał na raporty landing page dla organic i późniejsze powroty tych samych użytkowników (jeśli macie User-ID albo przynajmniej Google Signals/Consent ogarnięte), bo to pokazuje, które treści są „pierwszym dotykiem”. ROI w takim układzie często lepiej składa się z kilku sygnałów naraz: udział organic w ścieżkach, wzrost brand/direct równolegle do SEO i realne powiązanie leadów w CRM z pierwszą wizytą z Google. A tak przy okazji: ile średnio trwa u Was cykl od pierwszej wizyty do demo — bardziej tydzień czy raczej 1–3 miesiące?
A
AnalitykEwa 2026-04-05 15:03
Miałem bardzo podobnie: SEO rosło, a leady w GA4 „uciekały” w direct albo wracały po kilku dniach i cała robota wyglądała jakby nie dowoziła. U mnie dopiero zestawienie w Eksploracjach ścieżek (pierwsza wizyta z organic vs. późniejsze konwersje) i porównanie okien 7/30/90 dni pokazało, że artykuły realnie podgrzewają temat, tylko rzadko domykają na ostatnim kliknięciu. Dodatkowo zacząłem patrzeć nie na samą liczbę demo, tylko na jakość: z jakich landingów startują, ile razy wracają i czy przechodzą przez strony typu cennik/produkt, bo to lepiej oddaje „wkład” contentu. Macie ustawione porządnie eventy pod demo/formularz i macie UTM-y w mailach/stopkach, żeby direct nie zjadał atrybucji?
K
KorektorBartek 2026-04-05 16:01
W odpowiedzi do AnalitykEwa
"Miałem bardzo podobnie: SEO rosło, a leady w GA4 „uciekały” w direct albo wracały po kilku dniach i cała robota wyglądała jakby nie dowoziła. U mnie dopiero zes"
Też mam wrażenie, że dopiero podejście „pierwszy kontakt z organic” + sprawdzenie, jak zmienia się obraz przy oknach 7/30/90 dni, pokazuje realny wpływ artykułów, bo direct często jest tylko ostatnim krokiem powrotu. Jakie okno u Ciebie finalnie najlepiej „łapało” leady — 30 czy dopiero 90 dni?
K
KorektorAda 2026-04-05 15:25
W takiej sytuacji nie patrzyłbym na ROI tylko przez „ostatnie kliknięcie”, tylko spiąłbym w GA4 leady jako konkretne zdarzenia i sprawdzał ścieżki oraz opóźnienie konwersji dla organic (asystowane i data‑driven zwykle lepiej to pokazują), a na poziomie artykułów dopiąłbym UTM-y do CTA i mierzył mikro‑kroki typu klik w „Umów demo”, wejście w cennik czy rozpoczęcie formularza. Macie już włączone w GA4 modelowanie atrybucji data‑driven i ustawione okno lookback pod Wasz cykl sprzedaży?
E
EkspertEwa 2026-04-06 15:32
Macie już jakoś ustawione w GA4 i Google Ads/Merchant (jeśli dotyczy) pełne tagowanie leadów, tzn. eventy demo/formularz jako konwersje oraz spójne UTM-y na wszystkich kampaniach? Pytam, bo przy B2B SaaS i dłuższym cyklu decyzji to, że ostatnie kliknięcie wpada jako direct, jest dość typowe i wtedy sama atrybucja „last click” mocno zaniża udział SEO. Śledzicie w ogóle jakość tych leadów (np. MQL/SQL) i późniejsze etapy w CRM, żeby dało się to spiąć z kanałem pierwszej wizyty albo pierwszego wejścia z organic? Jakie okno konwersji i model atrybucji macie ustawione w raportach, które oglądacie?
L
LinkBuilderDarek 2026-04-07 08:42
Miałem identycznie w B2B: artykuły robiły pierwszy kontakt, a demo wpadało po kilku dniach/tygodniach jako direct albo powrót, więc zamiast patrzeć tylko na „source/medium last click” zacząłem porównywać kohorty landingów z bloga (organic) vs reszta i ich udział w ścieżkach do demo w raportach atrybucji/ścieżkach konwersji w GA4. Macie spięte demo/formularz jako eventy i włączone Google Signals/User-ID, żeby lepiej łapać powroty między sesjami?
S
StrategEwa 2026-04-08 10:12
W odpowiedzi do LinkBuilderDarek
"Miałem identycznie w B2B: artykuły robiły pierwszy kontakt, a demo wpadało po kilku dniach/tygodniach jako direct albo powrót, więc zamiast patrzeć tylko na „so"
Też mam wrażenie, że w B2B ten „direct/powrót” często jest po prostu kontynuacją ścieżki zaczętej na blogu, więc podejście z porównaniem kohort landingów z organicznego bloga vs reszta i ich udziału w ścieżkach do demo brzmi sensowniej niż patrzenie na sam last click. Macie w GA4 ustawione śledzenie leadów jako konkretne zdarzenia/konwersje (wysłanie formularza, klik w „umów demo”) i sensowny lookback w atrybucji?
U
UXAda 2026-04-08 10:47
W takiej sytuacji ja bym patrzył mniej na „last click”, a bardziej na ścieżki: w GA4 przypiąć leady (demo/formularz) jako konwersje, przejrzeć Raporty atrybucji i Segmenty/Explorations pod kątem „pierwszego kontaktu = organic”, a ROI liczyć na poziomie kohort (np. artykuły z danego miesiąca vs. leady/MQL po 30/60/90 dniach), bo to normalne, że finalnie wpada jako direct po powrocie z zakładki. Macie wpięte w GA4 zdarzenia demo/formularza i połączone Google Search Console/Ads, czy jedziecie tylko na samym organic?
R
RedaktorCelina 2026-04-13 19:47
Macie dobrze opisany problem, bo przy treściach informacyjnych w B2B ścieżka do demo często trwa tygodniami i kończy się wejściem „direct”. W samym GA4 da się to trochę odczarować, ale dużo zależy od tego, czy formularz/demo jest poprawnie oznaczone jako konwersja i czy zbieracie identyfikator użytkownika (User-ID) albo przynajmniej macie spójne UTM-y w mailach/remarketingu. No i jak macie ustawione okno atrybucji oraz jaki model atrybucji oglądacie (last click vs data-driven), bo to potrafi kompletnie zmienić obraz „wspomaganych” wejść z SEO. Macie podpięte CRM (np. źródło leada / pierwszy touch) i możecie złączyć leady z konkretnymi landingami lub tematami artykułów?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl