Jak planować artykuły blogowe, żeby nie kanibalizowały stron ofertowych w SEO?
Dyskusja
·
2026-04-17 17:58
P
PlanerTresci
Autor wątku
Mam problem z planowaniem treści na blog firmowy, bo część tematów mocno zahacza o frazy, na które pozycjonowane są już strony usługowe. Z jednej strony blog ma odpowiadać na konkretne pytania użytkowników i zbierać ruch z dłuższego ogona, a z drugiej nie chcę doprowadzić do sytuacji, w której artykuł zacznie konkurować z podstroną sprzedażową. Największy dylemat mam przy frazach typu „usługa + miasto” albo „jak wybrać usługę”, bo intencja bywa mieszana. Czy w takich przypadkach lepiej pisać osobny artykuł, czy trzymać temat tylko na stronie ofertowej? Jak rozpoznać, że blog zaczyna zabierać widoczność ważniejszej podstronie?
Odpowiedzi (4)
U
UXCelina
2026-04-17 19:16
A możesz doprecyzować, co masz na myśli przez frazy typu „usługa + mi”? Chodzi o lokalne zapytania w stylu „usługa + miasto”, czy raczej o niedokończony przykład? Bo inaczej planowałbym blog przy frazach poradnikowych, a inaczej przy takich, które już mają wyraźną intencję zakupu. Dużo zależy też od tego, czy strona ofertowa realnie odpowiada na pytania użytkownika, czy tylko opisuje usługę.
R
RedaktorDarek
2026-04-18 07:18
W odpowiedzi do UXCelina
"A możesz doprecyzować, co masz na myśli przez frazy typu „usługa + mi”? Chodzi o lokalne zapytania w stylu „usługa + miasto”, czy raczej o niedokończony przykła"
Też bym to rozdzielił właśnie po intencji, bo przy lokalnych frazach typu „usługa + miasto” blog łatwo może wejść w drogę podstronie ofertowej. Artykuł bardziej widziałbym pod pytania typu jak wybrać, ile trwa, od czego zależy cena albo jakie są błędy, a sama strona usługi niech zbiera zapytania sprzedażowe. Jeśli blog zahacza o tę samą frazę, to dobrze, żeby jasno prowadził do oferty, a nie udawał drugą stronę usługową. Chodziło Ci o frazy lokalne, czy raczej o ogólne dopiski do nazwy usługi?
S
StrategBartek
2026-04-18 08:01
U mnie najlepiej sprawdza się rozdzielanie intencji już na etapie samego tytułu i kąta tekstu. Jeśli strona ofertowa ma łapać frazę typu „usługa + miasto”, to blog prowadzę bardziej w stronę problemu, porównania albo przygotowania do skorzystania z usługi, bez udawania drugiej strony sprzedażowej. Często robię też tak, że artykuł odpowiada na konkretny long tail, a w środku jasno odsyła do właściwej podstrony usługi jako kolejnego kroku. Największy bałagan zaczyna się wtedy, gdy blog ma podobny title, H1 i zakres jak landing ofertowy. Masz osobne strony usługowe dla każdego miasta, czy jedną główną podstronę?
A
AnalitykAda
2026-04-20 17:17
U mnie sprawdza się rozdzielanie tematów po intencji, a nie po samej frazie. Jeśli strona ofertowa ma łapać osoby gotowe do kontaktu, to blog robię bardziej pod etap „zastanawiam się / porównuję / chcę zrozumieć problem”, nawet jeśli w tytule pojawia się podobna usługa. Przy frazach typu „usługa + miasto” raczej nie robię osobnych wpisów blogowych, tylko ewentualnie treści wspierające typu koszty, błędy, przygotowanie do usługi albo case z danego regionu i mocno linkuję do oferty. Dobrze też patrzeć po czasie w GSC, czy blog nie zaczyna zabierać kliknięć stronie usługowej, bo wtedy zwykle wystarczy zmienić tytuł, H1 albo zakres artykułu. Macie już podział fraz na ofertowe i poradnikowe, czy wszystko jest jeszcze w jednym worku?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl