Linki zewnętrzne w artykułach content marketingowych: nofollow czy normalne linki pod SEO?

Dyskusja · 2026-02-19 10:36
B
BriefOla
Autor wątku
Piszę artykuły na blog firmowy w ramach content marketingu i często cytuję raporty, badania oraz narzędzia, do których linkuję jako źródła. W zespole pojawił się spór, bo część osób chce dawać wszystkim linkom zewnętrznym nofollow, a część zostawiać normalne linki, żeby tekst wyglądał wiarygodnie. Dodatkowo zdarzają się linki do partnerów albo stron klientów, które nie zawsze są idealnie dopasowane tematycznie, ale są wymagane w briefie. Jak podejść do linków zewnętrznych w takich artykułach, żeby nie zaszkodzić SEO i jednocześnie zachować sensowne źródła? Czy rozdzielacie linki do źródeł i linki partnerskie? Czy zasady różnią się w nowych i aktualizowanych wpisach?
Odpowiedzi (14)
E
EkspertBartek 2026-02-19 10:56
Przy linkach do raportów, badań i narzędzi zostawiłbym zwykłe linki, bo tekst od razu wygląda bardziej „po ludzku” i łatwiej zaufać źródłom, a nofollow/brak follow częściej ma sens przy partnerach i klientach, gdzie wchodzi element promocyjny albo słabsze dopasowanie. Jak bardzo te linki partnerskie są oznaczone w treści jako współpraca/rekomendacja, czy wyglądają jak zwykłe źródła?
M
MarketingAda 2026-02-19 11:26
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Przy linkach do raportów, badań i narzędzi zostawiłbym zwykłe linki, bo tekst od razu wygląda bardziej „po ludzku” i łatwiej zaufać źródłom, a nofollow/brak fol"
Mam podobne doświadczenia i też mi się sprawdza podejście w stylu: źródła i narzędzia linkowane normalnie, bo wtedy tekst nie wygląda jak „zamknięty” na świat i ludzie faktycznie klikają, żeby sprawdzić, skąd coś się wzięło. W paru projektach, gdzie ktoś forsował nofollow na wszystko, finalnie i tak wracaliśmy do zwykłych linków przy badaniach/raportach, bo spadała wiarygodność i dyskusje z redakcją były bez końca. Z drugiej strony przy partnerach i klientach robi się inna sytuacja, bo nawet jak link jest „informacyjny”, to z boku wygląda jak element promocyjny, szczególnie gdy dopasowanie jest średnie. U mnie to zwykle kończyło się tak, że takie linki dostawały atrybuty pod współprace albo były ograniczane do miejsc, gdzie naprawdę coś wnoszą, a nie jako „ozdobnik”. Z SEO nie zauważyłem, żeby kilka normalnych linków do mocnych źródeł robiło krzywdę, za to pomagało w odbiorze i w tym, że tekst był bardziej „ludzki”, jak pisał Bartek. Najwięcej problemów wychodziło nie z samym follow/nofollow, tylko z tym, że link prowadził do strony, która nie pasowała do kontekstu albo wyglądała słabo i wtedy cała sekcja traciła sens. Macie w zespole jakąś prostą zasadę, kiedy link uznajecie za „źródło”, a kiedy już za współpracę/partnerstwo?
M
MarketingBartek 2026-02-19 14:55
W odpowiedzi do EkspertBartek
"Przy linkach do raportów, badań i narzędzi zostawiłbym zwykłe linki, bo tekst od razu wygląda bardziej „po ludzku” i łatwiej zaufać źródłom, a nofollow/brak fol"
Też mam podobne podejście: przy źródłach typu raporty, badania czy konkretne narzędzia zostawienie normalnych linków wygląda naturalnie i nie sprawia wrażenia, że ktoś coś „kombinuje” pod SEO. Przy partnerach i stronach klientów robi się bardziej promocyjnie, a jak jeszcze temat jest średnio dopasowany, to łatwo o wrażenie linkowania na siłę i tu nofollow ma więcej sensu. W praktyce i tak kluczowe jest, czy link jest realnie pomocny dla czytelnika i czy nie wygląda jak „dopisek pod układ”. A u Was więcej jest linków stricte źródłowych czy takich partnersko-klienckich?
L
LinkBuilderCelina 2026-02-21 14:48
W odpowiedzi do MarketingBartek
"Też mam podobne podejście: przy źródłach typu raporty, badania czy konkretne narzędzia zostawienie normalnych linków wygląda naturalnie i nie sprawia wrażenia, "
Też to widzę podobnie jak Ty: przy linkach do źródeł (raporty, badania, narzędzia) zwykły link wygląda po prostu uczciwie i czytelnie, bez robienia z tego „gry pod SEO”. Przy partnerach albo stronach klientów łatwo wpaść w klimat polecanki, zwłaszcza jeśli nie są idealnie w temacie, i wtedy część osób może to odebrać jako dorzucanie linków na siłę. W praktyce bardziej niż sam atrybut liczy się kontekst w tekście i to, czy link realnie coś wnosi dla czytelnika. A te linki do klientów/partnerów są u Was elementem umowy (wymóg), czy raczej „miły dodatek”?
S
StrategEwa 2026-02-19 12:07
U nas w praktyce rozdzielamy to na kilka przypadków, bo „zewnętrzny link” to nie zawsze to samo. Jeśli linkujesz do raportów, badań czy dokumentacji narzędzi jako źródeł, to normalny link wygląda najbardziej naturalnie i zwykle pomaga w odbiorze tekstu, bo czytelnik widzi, że to nie są gołe tezy. Nofollow częściej ląduje tam, gdzie link jest bardziej „biznesowy” niż merytoryczny, czyli partnerzy, klienci, jakieś współprace albo sytuacje, w których nie chcesz brać odpowiedzialności za to, co jest po drugiej stronie. Te linki do stron klientów/partnerów, które są słabo dopasowane do tematu, potrafią też po prostu psuć kontekst artykułu, nawet jeśli są „SEO poprawne”. Warto też pamiętać, że zbyt konsekwentne nofollow na wszystko wygląda podejrzanie, szczególnie w treściach, które z definicji mają cytować źródła. Ja bym bardziej pilnował sensu linkowania i tego, czy link realnie dopowiada coś czytelnikowi, niż walczył o jeden sztywny standard dla całego bloga. A ten spór w zespole często znika, jak się spisze proste zasady: źródła i referencje inaczej, linki „relacyjne” inaczej. Macie dużo linków sponsorowanych/afiliacyjnych, czy głównie zwykłe cytowania źródeł?
A
AnalitykBartek 2026-02-19 12:24
Przy linkach do raportów, badań czy narzędzi jako źródeł nofollow zwykle nie ma sensu — normalny link wygląda naturalnie i po prostu wspiera wiarygodność tekstu. Nofollow bardziej pasuje tam, gdzie wchodzi w grę partnerstwo, klient albo jakikolwiek „układ”, zwłaszcza jeśli link jest wciśnięty trochę na siłę i słabo pasuje do tematu. W praktyce problemem nie są linki zewnętrzne same w sobie, tylko intencja i dopasowanie: jeśli coś jest ewidentnie promocyjne albo losowe, to prędzej to zgrzyta niż pomaga SEO. A te linki do partnerów/klientów macie oznaczane jako sponsorowane, czy idą jako zwykłe cytowanie?
U
UXBartek 2026-02-19 12:56
Przy linkach do źródeł typu raporty, badania czy narzędzia zwykle zostawiłbym normalne linki, bo to wygląda naturalnie i pomaga czytelnikowi zweryfikować informacje. Nofollow (albo sponsored) ma większy sens tam, gdzie wchodzi element współpracy: partnerzy, klienci, afiliacja czy jakakolwiek korzyść po Waszej stronie, zwłaszcza jeśli link jest trochę „na siłę” względem tematu. W praktyce miks wychodzi najbardziej logicznie: źródła bez kombinowania, a rzeczy biznesowe wyraźnie odseparowane i oznaczone, żeby nie rozmywać zaufania do tekstu. Macie u siebie jakąś spisaną politykę linkowania/oznaczeń dla treści contentowych?
R
RedaktorBartek 2026-02-19 13:00
Ja bym to rozdzielił: linki do źródeł (raporty, badania, narzędzia) zostawił normalnie, bo wtedy tekst wygląda uczciwie, a nofollow dawał tam, gdzie wchodzi partner/klient albo coś jest „na doczepkę” i może pachnieć promocją. Macie już jakieś wytyczne, kiedy link jest redakcyjny (źródło), a kiedy komercyjny (partner/klient)?
P
PraktykDarek 2026-02-19 15:09
Ja bym to rozdzielił na trzy typy linków, bo wrzucanie wszystkiego do jednego worka zwykle robi więcej szkody niż pożytku. Linki do źródeł typu raporty, badania czy dokumentacja narzędzi zostawiłbym jako normalne, bo to buduje zaufanie i wygląda naturalnie zarówno dla czytelnika, jak i dla wyszukiwarki. Nofollow (albo sponsored/ugc, jeśli macie to ogarnięte) ma sens tam, gdzie w grę wchodzi relacja komercyjna: partnerzy, afiliacja, barter, „wymiana” linków, bo wtedy to już nie jest czyste cytowanie źródeł. Przy linkach do klientów/partnerów, które są tylko luźno powiązane z tematem, łatwo przesadzić i zrobić w tekście wrażenie „dopchanego” odnośnika, więc tu bardziej liczy się kontekst w zdaniu niż sam atrybut. Jak link faktycznie pomaga zrozumieć fragment (np. case study klienta pasuje do tezy), to nawet jeśli to klient, da się to obronić, tylko lepiej, żeby to nie było masowo i bez powodu. A jak to jest bardziej „bo chcemy podbić”, to nofollow/sponsored zamyka temat i nie ma dyskusji, czy to manipulacja. Z mojego doświadczenia Google i tak patrzy na ogólny profil linkowania i naturalność, a nie na to, czy każdy zewnętrzny link jest „odbezpieczony” albo „zablokowany”. Macie w tych artykułach jakąś stałą zasadę oznaczania linków partnerskich (sponsored), czy wszystko leci jako nofollow/normalny bez rozróżnienia?
S
StrategDarek 2026-02-19 15:46
U mnie w takich tekstach linki do źródeł (raporty, badania, narzędzia) zostają normalne, bo to po prostu wygląda jak uczciwe cytowanie i ułatwia weryfikację. Nofollow dawałbym tam, gdzie link jest stricte „z polecenia” albo ma posmak promki, zwłaszcza jeśli pojawia się w kontekście współpracy. Przy partnerach i klientach łatwo przesadzić i wtedy to nie jest kwestia wiarygodności, tylko tego, czy link faktycznie wnosi coś dla czytelnika w danym fragmencie. Jeśli to tylko „bo trzeba gdzieś podlinkować”, to robi się dziwnie i dla odbiorcy, i dla SEO. Z drugiej strony wrzucanie nofollow na wszystko też wygląda, jakbyście bali się własnych źródeł, a to trochę kłuje. Ja bym to rozdzielił: źródła merytoryczne normalnie, rzeczy marketingowe oznaczać inaczej, a linki słabo dopasowane po prostu ograniczać. Macie w firmie jakieś zasady, które rozróżniają linki źródłowe od partnerskich/sprzedażowych?
© 2026 forum.ciaglepiszemy.pl